ATPLab Training

Το καλοκαίρι αποτελεί για τους περισσότερους από εμάς μία εποχή χαλάρωσης, ξεκούρασης και ρυθμών λίγο ή πολύ χαμηλότερων από τους συνηθισμένους. Παράλληλα, είναι μία εποχή που απαιτεί λίγο περισσότερη προσοχή στη διαχείριση της διατροφής σου, καθώς η ζέστη, οι χαλαροί ρυθμοί, και οι συχνές εξορμήσεις ή έξοδοι, κάνουν συχνά πολύ δύσκολη τη διατήρηση μίας τάξης στο φαγητό. Είτε τα αποτελέσματα της άστατης διατροφής είναι πεσμένη ενέργεια, επιβαρυμένο στομάχι, αφυδάτωση, ή οτιδήποτε άλλο, τα παρακάτω tips για την καλοκαιρινή σου διατροφή θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις την ξεγνοιασιά και χαλαρότητα των ημερών.

Σε γενικές γραμμές, το πλέον σημαντικό στο καλοκαίρι της χώρας μας είναι η προστασία από τη ζέστη- το οποίο σημαίνει πως είναι αναγκαία η κατανάλωση άφθονου νερού και υγρών χωρίς ζάχαρη, αλλά και φρούτων και λαχανικών, ώστε να ενυδατώνεται επαρκών το σώμα μας καθημερινά. Παράλληλα, η ζέστη μπορεί να επιβαρύνει την πέψη μας, καθιστώντας απαραίτητα τα ελαφριά, μικρά και συχνά γεύματα μέσα την ημέρα, ώστε να διατηρούμε την ενέργειά μας, αλλά και να αποφύγουμε δυσπεψίες, δυσθυμία και δυσφορία από ένα βαρύ και πλούσιο γεύμα μέσα στις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής. Τέλος, για τις εξορμήσεις στην παραλία και τις άλλες εκδρομές μας, φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας υγιεινά σνακ που θα καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ειδικά στις περιόδους του καύσωνα

Να μαγειρεύεις νωρίς το πρωί ή το βράδυ

Πίνε 8-12 ποτήρια νερό τη μέρα

Πιες υγρά πριν διψάσεις

Κάνε μικρά και συχνά γεύματα

Προτίμησε φρούτα, λαχανικά, γιαούρτι

Προτίμησε καθόλου ή ελαφρώς αλατισμένα σνακ.

Απέφευγε πολλές ζωικές πρωτεΐνες

Προτίμησε ψάρι, κοτόπουλο ψητά ή βραστά

Απόφυγε πολλά λιπαρά, γλυκά, οινοπνευματώδη και ζαχαρώδη ποτά

Απόφυγε την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης

Ένα ακόμα σημαντικό σημείο στην καλοκαιρινή σου διατροφή είναι το φαγητό έξω. Είτε πας για ένα μεσημεριανό τσιπουράκι με μεζέ, είτε για βραδινό με την οικογένειά σου μετά την παραλία, είτε στις διακοπές είτε και στην καθημερινότητα, οι έξοδοι για φαγητό είναι συχνότερες από ότι την υπόλοιπη χρονιά.  Οι ‘παγίδες’ της ταβέρνας, αρκετές. Τι να προσέξεις:

Η ώρα της παραγγελίας

Επίλεξε ψάρια ή κοτόπουλο αντί κόκκινου κρέατος για κυρίως πιάτο

Προτίμησε τα ψητά, της ώρας, βραστά

Κάνε σωστή επιλογή και ποσότητα σε ορεκτικά. Θυμήσου ότι για 2 άτομα, η παραγγελία είναι το πολύ 4 πιάτα συνολικά. Επέλεξε σαλάτες λαχανικών με ελαιόλαδο χωρίς τυριά και σως

Μην θεωρείς δεδομένο συνοδευτικό τις τηγανιτές πατάτες σε κάθε γεύμα σου. Ρώτησε τον σερβιτόρο τι εναλλακτικές έχεις.

Προτίμησε ως επιδόρπιο φρούτα ή γιαούρτι με κάποιο γλυκό κουταλιού

Ζητήστε το κυρίως μαζί με τους μεζέδες

Ζητήστε να φέρουν χωριστά το ελαιόλαδο ή να αλλάξουν την γαρνιτούρα στα πιάτα ή της σαλάτες.

Αποφύγετε τα αναψυκτικά

Στο τραπέζι

Στην πράξη, είναι καλή ιδέα να αποφασίζετε από πριν με την παρέα σου τι θα παραγγείλετε, ενώ εάν δεν γνωρίζετε κάτι στον κατάλογο, μη διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις.

Όταν πια έρθουν τα όσα παραγγείλατε, προτείνω να βάλεις εξαρχής στο πιάτο το φαγητό που έχεις σκοπό να φας- ξεκινώντας πάντα με τη σαλάτα και συμπληρώνοντας με το κυρίως και τα συνοδευτικά. Αν, αφού το αδειάσεις, δεις ότι επιθυμείς κι άλλο, συνέχισε με την ίδια μέθοδο, πάντα στο πιάτο μπροστά σου. Έτσι, θα έχεις καλύτερο έλεγχο της ποσότητας που καταναλώνεις, από το να τσιμπάς από τη μέση του τραπεζιού. Όταν νιώσεις χορτάτος, μπορείς να ζητήσεις να πάρουν το πιάτο σου από το τραπέζι.

Όσων αφορά το αλκοόλ, προσπάθησε όσο μπορείς να το περιορίσεις στα 1 με 2 ποτήρια, από ότι επιλέξεις. Μην ξεχνάς ότι αυτό που σε ξεδιψάει είναι το νερό, και το αλκοόλ είναι στην ουσία ένα συνοδευτικό του γεύματος. Ακόμα, εάν έχεις προγραμματίσει έξοδο μετά το γεύμα στην οποία θα πιεις, είναι καλό να αποφύγεις την κατανάλωση αλκοόλ και στο τραπέζι.

Στο επιδόρπιο, αν αποφασίσετε να επιλέξετε κάποιο γλυκό, μπορείτε να το μοιραστείτε στα δύο- άλλωστε, έχετε χορτάσει από το γεύμα, και η απόλαυση του γλυκού δε μεγαλώνει ή μειώνει ανάλογα με την ποσότητα που θα φάτε.

Επίσης, είναι σημαντικό ακόμα- και ειδικά- τη μέρα της εξόδου για φαγητό, να μην ξεχνάς τα σνακ ή ελαφριά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, που θα κρατήσουν την πείνα και την όρεξη σου ελεγχόμενη.

Close

Το ΑTPLab Training είναι κάτι περισσότερο από μια απλή εφαρμογή προπόνησης. Είναι το δικό σου online γυμναστήριο που θα οδηγήσει τις προπονήσεις σου στο επόμενο επίπεδο και την αυτοπεποίθηση σου στα ύψη!

OUR SOCIALS